"We kijken naar de vraag achter de vraag"

Loopbaanadviseur Wendy van De Nesse helpt mensen om grip te krijgen op hun carrière. Dit doet ze onder andere bij Loopbaanadvies Centrum Nederland (partner van EVC Centrum Nederland). Hoe verloopt zo'n loopbaanadviestraject? En welke meerwaarde heeft dit traject? "We moeten allemaal langer doorwerken. Hoe fijn is het dan als je dat met plezier kunt doen?"

Doelgericht coachen

Werken met mensen is Wendy's passie. "Je bent het meest gemotiveerd en succesvol als je werk doet dat dicht bij je ware aard ligt. Dat geldt ook voor mij. Ik werk als coach en trainer in de zakelijke dienstverlening en als psychologe en stoppen-met-rokencoach in huisartsenpraktijken. Wat ik enorm leuk vind aan het loopbaanvak, is om mensen regie te laten ervaren over hun loopbaan. We analyseren het probleem, de vraag achter de vraag, en gaan daarmee aan de slag. "

Hierbij maakt ze onder andere gebruik van spelvormen om het gesprek te openen. De afgelopen jaren heeft ze onder andere veel gecoacht op gebied van vitaliteit en omgaan met stress. "Hierbij vind ik het belangrijk om een goede sfeer te creëren. Ik kijk naar wat een persoon nodig heeft en stel hier leerdoelen bij op. Ik ben daar heel doelgericht in." Zelf doet ze ook haar best om vitaal te blijven: "Ik let goed op wanneer ik moet remmen of juist gas moet geven. Remmen voor mij ná een dag zitten is sporten en buiten zijn, in plaats van voor de buis zitten. Als je gezond blijft, blijf je ook prettiger werken."

Hoe het loopbaanadviestraject verloopt

Wendy werkt als loopbaanadviseur onder andere voor Loopbaanadvies Centrum Nederland. Hoe gaat een loopbaanadviestraject hier in z'n werk? Wendy legt het uit: "Het loopbaanadviestraject bestaat uit 3 gesprekken van in totaal 4 uur begeleiding. Het eerste gesprek is om kennis te maken en te ontdekken wat iemand tot nu toe gedaan heeft. Daarna maakt de deelnemer een assessment waarin hij of zij inzicht krijgt in werkgebieden en onderliggende interesses, drijfveren en competenties. In het tweede gesprek bespreken we de uitkomsten van het assessment. Ook doen we nog andere loopbaanoefeningen, welke hangt af van de behoefte van de deelnemer. In het derde gesprek sluiten we het traject af en kijken we naar de vervolgstappen voor de deelnemer."

Wendy haalt veel voldoening uit haar werk. "Ik vind het een voorrecht om een tijdje met iemand mee te wandelen op zijn of haar loopbaanpad," vertelt ze. "De meerwaarde van het traject zit hem in de tijd en ruimte nemen om je loopbaan eens goed onder de loep te nemen. We moeten allemaal langer doorwerken. Hoe fijn is het dan als je dat met plezier kunt doen? Het loopbaanadviestraject is een laagdrempelige eerste stap. En van veel mensen hoor ik terug: 'Goh, dat had ik veel eerder moeten doen!' Zie het als een APK'tje voor jezelf."

Wat wordt de volgende stap?

Wat is het doel van het loopbaanadviestraject? "Nieuwe inzichten opdoen, reflecteren op de loopbaan tot nu toe en de eerstvolgende stap kunnen maken. In dit traject brengen we focus aan: wat zijn je mogelijkheden? Het kan gaan over ontwikkeling, vitaal blijven, over het ontdekken en ontwikkelen van je talenten, kwaliteiten, kijken naar perspectieven, nieuwe uitdagingen in werk en studie, maar ook over persoonlijke balans, omgaan met stress en werkdruk."

Zo'n traject kan natuurlijk uitdraaien op een grote carrièreswitch, maar dat hoeft niet per se. "Je gaat kijken welke vragen bij jou leven. Er was bijvoorbeeld ook iemand die een studie volgde en een vraag had over persoonlijke balans, stress en werkdruk. Of iemand die graag hetzelfde werk wilde doen, maar bij een bedrijf dat beter bij haar paste."

Het roer helemaal omgooien is niet altijd nodig

Er zijn veel gesprekken die Wendy zijn bijgebleven. "Zo was er iemand met een vraagstuk op het gebied van persoonlijke effectiviteit," vertelt ze. "Hij werd steeds uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken, maar de baan ging telkens naar een ander. We hebben sollicitatiegesprekken geoefend en gekeken hoe hij overkwam, zodat hij vervolgens met meer zekerheid de gesprekken in kon gaan."

Een ander bijzonder loopbaantraject was met een zelfstandige die verdieping wilde aanbrengen door interessante opdrachten te doen. "Diegene haalde niet genoeg plezier uit het werk. We hebben bekeken hoe diegene zich het best kan profileren en welke opdrachten nou echt aanspreken."

Of de secretaresse die liever in de natuur wilde werken: "De uitkomst van onze gesprekken was dat ze een aantal uren bij haar baan bleef en in haar vrije tijd mee zou lopen met een boswachter. Je hoeft niet altijd het roer helemaal op te gooien, je kunt ook kleine stappen nemen om je leven interessanter te maken, zoals iets opzetten naast je baan."

Wat zijn de leukste opmerkingen die ze van deelnemers heeft teruggekregen? "Van verschillende mensen die een nieuwe baan zochten, heb ik gehoord dat ze inmiddels al iets anders hebben. Verder is het natuurlijk fijn om te horen als mensen de gesprekken als prettig, positief en inspirerend hebben ervaren, en dat ze de antwoorden op hun vragen helder vonden. Ze kunnen na het traject dus echt verder."

"Kom in beweging"

Heeft ze nog tips voor mensen die twijfelen of ze wel op de juiste plek zitten? "Creëer overzicht en inzicht. Kijk hierbij naar je cv, naar wat je leuk en niet leuk vindt om te doen, naar waar je goed in bent en niet goed, en wat het belangrijkste is dat je geleerd hebt. En kom in beweging. Ga bijvoorbeeld sparren met anderen."

En heeft het dan ook een meerwaarde als je ervoor kiest om te sparren met een professional? "Als je spart met iemand die wat verder weg van je staat, is het advies dat je krijg meer onafhankelijk dan dat een collega, vriend of partner kan geven. Het is fijn om je verhaal kwijt te kunnen aan iemand die verder van je af staat, maar wel goed kan meedenken over al mogelijkheden."

Blok 1 hompeage

Hoe werkt het ontwikkeladvies?

Ontdek wat je bij het ontwikkeladvies met je loopbaancoach bespreekt en kom meer te weten over het verloop van het traject.

Blok 3 hompeage

Ik wil ontwikkeladvies

Wil jij weten wat je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn? Meld je direct aan voor het gratis ontwikkeladvies.Wil jij weten wat je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn? Meld je d...

Blok 2 hompeage

Erkende Kwaliteit

Bij Loopbaanadvies Centrum Nederland helpen we je om je werkplezier te vergroten. Uiteraard voldoen we aan alles eisen en certificeringen.