“Ik wist niet dat dit zoveel impact zou hebben”

Loes Lafeber wilde weten wat haar opties tot omscholing waren. In het loopbaanadviestraject van Loopbaanadvies Centrum Nederland werd ze aan het denken gezet. “Ik ben meer mogelijkheden gaan zien.”

Verder kijken

Voordat Loes begon aan het loopbaanadviestraject, werkte ze in deeltijd als enquêteur bij TNS-NIPO. “Ik had onregelmatige werktijden en zat deels in de WW. Daarnaast was ik mantelzorger voor mijn moeder.”

Toen ze de mogelijkheid kreeg om mee te doen aan het loopbaanadviestraject, twijfelde ze geen moment. “Ik dacht: ik kan in de huidige situatie blijven hangen, maar ik kan ook verder kijken en zien wat eruit komt.” Het was niet de eerste keer dat ze loopbaanadvies heeft gekregen: “Ik heb eerder ergens anders loopbaanadvies gehad, maar dat was niet echt een succes. Er werd van me geëist dat ik direct mailtjes ging sturen. Bij Loopbaanadvies Centrum Nederland pakte mijn loopbaanadviseur het rustiger aan. Hij heeft me vooral aan het denken gezet.”

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Loes begon het traject met een beroepengeschiktheidstest om te ontdekken welke beroepen het best bij haar zouden passen. “Daarna heeft mijn loopbaanadviseur me aanvullende vragen gesteld. Aan de hand hiervan heeft hij een profiel opgesteld waarin stond wie ik was en wat mijn mogelijkheden waren. Dat gaf duidelijkheid.”

Loes had van tevoren wel een specifieke loopbaanvraag, maar wilde zich vooral openstellen voor de ideeën van haar loopbaanadviseur. “Hij heeft veel ervaring op het gebied van omscholing, dus hij weet echt waar hij over praat. Hij heeft me tips gegeven over hoe ik het kleinschalig aan kan pakken. Bijvoorbeeld het wijkcentrum bezoeken voor computercursussen of het mooier maken van mijn cv. Ik ben meteen aan de slag gegaan.”

Daarnaast heeft hij haar aangeraden om meer op zichzelf te letten.  “Als mantelzorger wordt er veel van je gevraagd. Ik vind het ook moeilijk om grenzen te stellen en nee te zeggen. Maar je moet natuurlijk ook op jezelf letten.” Loes heeft nu strategieën gekregen om meer in het hier en nu te leven. “Naast zwemmen, wat ik al deed, probeer ik yoga en mindfulness.”

Regie nemen

Wat was de grootste verrassing die uit het traject kwam? “Dat er zoveel meer mogelijkheden voor mij zijn dan ik dacht. En dat ik meer kan dan ik dacht. Zo bleek uit het loopbaantraject dat ik op communicatief vlak heel sterk ben, dat ik goed kan organiseren, ondernemend ben en veel ideeën heb. Hier herkende ik mezelf in, maar ik had nooit actief iets gedaan met deze eigenschappen. Dat wil ik nu wel gaan doen.”

Loes vervolgt: “Ik ben nu 56, dat is nog relatief jong. Op mijn leeftijd kan ik niet meer zomaar alles worden, maar er zijn nog genoeg opties. Door het loopbaanadvies ben ik meer mogelijkheden gaan zien. Ik heb ontdekt dat ik de enige ben die zelf de regie kan nemen.”

En dat heeft ze zeker gedaan. “Ik heb omscholingscursussen gedaan bij wijkcentra en het UWV, ik heb mijn cv geüpdatet, een computercursus gevolgd en een nieuwe computer gekocht. Deze dingen heb ik nu helemaal op orde.” En daar merkt ze direct resultaat van: “Nu mijn cv er professioneel uitziet bijvoorbeeld, weten mensen meteen met wie ze te maken hebben. Als ik nu mijn cv ergens neerleg, word ik meteen gebeld. Het is echt mijn visitekaartje.”

Het heeft ervoor gezorgd dat ze meer werk heeft gevonden: “Naast mijn baan bij NIPO werk ik op de horeca-afdeling van HEMA en bij de tussenschoolse opvang. Ik kan nu doen waar ik goed in ben: met mensen omgaan, en in het bijzonder met kinderen omgaan. In mijn werk kan ik mijn creativiteit kwijt. Ik heb extra inkomsten en ben volledig uit de WW. Dat voelt goed. Vooral omdat ik het uiteindelijk helemaal zelf heb gedaan, met de inzichten die hij me heeft gegeven.”

Impact

Uiteindelijk wil Loes graag een opleiding doen naast haar baan. “Ik zit te denken aan effectief communiceren of een opleiding tot managementassistent. Ik moet nog even kijken, want dat is natuurlijk ook weer een investering. Het liefst zou ik uiteindelijk werken als communicatieadviseur in de ouderenzorg. Maar ook een baan als vinoloog of in de makelaardij lijkt me heel interessant. Dit lijken hele verschillende dingen, maar uiteindelijk hebben ze allemaal te maken met communicatie.” Vertrouwen in zichzelf heeft ze zeker, nu ze ziet wat ze het afgelopen jaar bereikt heeft: “Ik heb het toch maar allemaal gedaan. Ik blijk een doorzetter te zijn.”

Al met al is Loes heel blij dat ze het loopbaanadviestraject gedaan heeft. “De loopbaanadviseur heeft me zulke goede adviezen gegeven. Hierdoor heb ik veel meer voor elkaar gekregen dan ik van tevoren gedacht had. Ik wist niet dat het zoveel impact zou hebben.”

Blok 1 hompeage

Hoe werkt het ontwikkeladvies?

Ontdek wat je bij het ontwikkeladvies met je loopbaancoach bespreekt en kom meer te weten over het verloop van het traject.

Blok 3 hompeage

Ik wil ontwikkeladvies

Wil jij weten wat je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn? Meld je direct aan voor het gratis ontwikkeladvies.Wil jij weten wat je kansen en mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn? Meld je d...

Blok 2 hompeage

Erkende Kwaliteit

Bij Loopbaanadvies Centrum Nederland helpen we je om je werkplezier te vergroten. Uiteraard voldoen we aan alles eisen en certificeringen.